rejsebog  
              
 

 

     

Kort om bogen:

Hvor meget kan der fyldes på af oplevelser i en lejet Toyota, når et kærestepar drager gennem de to smukke øer på den anden side af jorden?

New Zealand bliver foldet ud, på underholdende vis, som læseren drager med på en fire ugers rejse gennem New Zealand. Bogen indeholder gode beskrivelser af landet med historiske baggrunde og nutidige fakta. Har man planer om at rejse til New Zealand, er bogen fuld af ideer om rejsemål og aktiviteter. Har man planer om at nøjes med at rejse fra lænestolen, er bogen lige så anvendelig og underholdende.

     
             
  Highlights fra bogen:   Tilhørende fotos      
             
 

Dilemmaet er, at der i New Zealand findes så meget vi gerne vil se, og mærke, mens tiden til reelt at opleve det, synes at være helt utilstrækkelig. Vi er selv i gang med, at omdanne New Zealands smukke vejnet til en racerbane. ”Vi bliver nødt til at holde”, gisper jeg til Gitte, ”i hvert fald en pause, ikk’ også”?

  omtale      
             
 

Ét minut senere er hele flåden i vanskeligheder, uden mulighed for samling. En pludselig vind har grebet os, og pisket det før så fredelige fjordvand op med skummende søer. Nu kræves der vilje og mod. Sam råber et eller andet, og vil tydeligvis have alle over til den modsatte kyst.

    Se videoklip  
             
 

Maorierne synger og resonansen dybt i mig svarer. Det er som tonerne formidler
havets bølger, og lader lytteren vugge på en uendelig blå overflade. Jeg vugger og vugger mens saltvand søsættes af mine øjne. Jeg bringes tilbage til et ur-stadie. Det er cellerne der sejler, sætter af og tager sjælen med i kanoer, for at drage ud med både mig selv og maorierne. Vi driver ud på Stillehavet og tilbage til disse folks oprindelige udgangspunkt.

    Se videoklip  
             
 

Jeg kan mærke på mine fødder, og på de skridt jeg tager, at vi er på et centralt
sted i historien om New Zealand. Det suger under fodsålerne, jeg hænger i og efterlader aftryk. Sætter det nyeste sandalaftryk ovenpå tidens tand, som har ladet hotellerne forfalde og sjælene dø i Kaikoura. Hvalfangerne hujer under mig og rækker harpunen opad. ”Fortæl fortæl”, synger de, mens de danser deres dødedans på for længst rådnede dæksplanker.

  Adelfi      
             
 

Med ryggen mod havbuerne kommer man fra T & G building direkte ned i hovedgaden, som på en strækning er omdannet til gågade. Det er her, at mange af Napiers berømte Art Deco huse er samlet. Vi finder dem hurtigt, og hele gågaden synes at fremtræde, som befinder man sig i en gangsterfilm der udspilles i 1920 eller 1930’ernes USA. På et sekund er jeg forvandlet og transponeret ned i en tidsalder for snart hundrede år siden. I genskæret fra vinduerne i de fine facader er billedet tydeligt: Det er mig der er Clyde Barrow og Gitte der er Bonnie Parker. Bonnie og Clyde, det er os.

       
             
 

En ung teenager, Duke Kahanamoku og hans venner begyndte at mødes på Waikiki strand. De unge begyndte at surfe, og snart havde de dannet den berømte Hui Nalum (bølgernes klub) også kaldet Beach Boys of Waikiki. Det blev verdens første surfklub - som ikke havde et klubhus, man mødtes under et træ. Klubben satte for alvor genfødelsen af surfing på Hawaii i gang, og snart spredes legen med bølgerne sig atter over øerne.

    Se videoklip  
             
 

Man skal hele tiden tænke på, at det er et pokkers nyt land, vi står i. Ganske vist har her været mennesker med maorierne siden år 1300, men den egentlige befolkningstilvækst kom med europæerne. I 1840 var der blot 2000 europæere, som maorierne kaldte Pakeha, flest i det nuværende Russell, som var hovedby. I 1850 havde seks nye bosættelser spredt sig.